Apple

Mobilt operativsystem utviklet av Apple

iOS er det nest mest populære mobile operativsystemet globalt etter Android. I 2007 ble iOS tatt i bruk for iPhone, og har siden blitt utvidet til å støtte andre Apple-enheter som iPod Touch i september 2007, og iPad i januar 2010. I mars 2018 inneholdt Apples App Store som er tilgjengelig på nett mer enn 2,1 millioner iOS-applikasjoner, hvorav 1 million er for iPad-er. Disse mobilappene har samlet blitt lastet ned mer enn 130 milliarder ganger.

iOS-operativsystemet er basert på direkte manipulering, ved hjelp av multi-touch-bevegelser med fingrene. Kontrollelementene består av skyveknapper, brytere og knapper. Interaksjon med operativsystemet omfatter bevegelser som å sveipe, trykke, knipe og omvendt knip, som alle har spesifikke definisjoner innenfor konteksten til iOS-operativsystemet og de ulike funksjonene. Interne akselerometre brukes av enkelte applikasjoner til å reagere på å riste enheten (et vanlig resultat er å angre) eller rotere det i tre dimensjoner (skifte mellom stående og liggende modus).

Oppdatering av iOS-versjoner

Oppdaterte versjoner av iOS blir utgitt årlig. Den nåværende versjonen, iOS 12, ble utgitt 17. september 2018, og er tilgjengelig for alle iOS-enheter med 64-bits prosessorer; iPhone 5S og nyere iPhone-modeller, samt iPad, iPad Air og senere iPad Air-modeller, i tillegg til alle iPad Pro-modeller, iPad Mini 2 og nyere iPad Mini-modeller inkludert sjette generasjons iPod Touch. På alle de siste iOS-enhetene blir tilgjengeligheten av en oppdatering regelmessig kontrollert, og brukeren vil bli bedt om å tillate den automatiske installasjonen.

Apple utgir store iOS-oppdateringer til operativsystemet årlig via iTunes. Opprinnelig måtte iPod Touch-brukere betale for programvareoppdateringene. Dette skyldtes regnskapsregler som gjør at enheten ikke er et «abonnementsapparat» som iPhone eller Apple TV, og betydelige forbedringer av enheten som krever betalinger. Kravet om å betale endte med at mange iPod Touch-brukere uteble fra oppdateringene. Dette ble endret i September 2009, da det skjedde en endring i selskapets regnskapsregler som tillater at oppdateringene er gratis for alle brukere.

Hjem-skjermen

Hjem-skjermen, som er utviklet av SpringBoard, viser applikasjonsikoner og en meny nederst der brukerne kan ha de mest brukte appene sine. Hjem-skjermen vises når brukeren låser opp enheten eller trykker på den fysiske «Hjem»-knappen mens en annen app er i bruk eller åpen. Før iOS 4 som ble tilbudt på iPhone 3GS (eller senere), kunne skjermens bakgrunn kun tilpasses gjennom jailbreaking, men kan nå endres uten å måtte gjøre dette og rett etter mobilen er kjøpt.

Skjermen har en statuslinje over toppen for å vise informasjon for ulike ting, som for eksempel tid, batterinivå og signalstyrke. Resten av skjermen er viet til den gjeldende applikasjon som er åpen. Når et passord er satt og en bruker slår på enheten, må passordet angis på låseskjermen før tilgang til hjemskjermen gis. Spotlight ble introdusert på iOS 3, slik at brukere kan søke i media, apper, e-post, kontakter, meldinger, påminnelser, kalenderhendelser, bilder og lignende innhold.

Systemets font

iOS brukte opprinnelig Helvetica som systemfont, men Apple endret til Helvetica Neue utelukkende for iPhone 4 og dens Retina Display, og beholdt Helvetica som systemfont for eldre iPhone-enheter på iOS 4. Med iOS 7 annonserte Apple at de ville endre systemfonten til Helvetica Neue Light, en avgjørelse som utgjorde kritikk for upassende bruk av en lett, tynn skrifttype for lavoppløselige mobilskjermbilder. Apple valgte til slutt Helvetica Neue i stedet, og dette er slik som det er i dag.

Utgivelsen av iOS 7 innførte også muligheten for å skalere tekst eller bruke andre former for tekst-tilgjengelighet gjennom endringer i innstillinger. Med utgivelsen av iOS 9, endret Apple skrifttypen til San Francisco, en Apple-designet skrifttype rettet mot maksimal lesbarhet og skrifttype-konsistens på tvers av produktserien. iOS 4 introduserte mapper, som kan opprettes ved å dra et program på toppen av en annen, og fra da av kan flere elementer legges til i den samme mappen.

Notifikasjonssenter

Før iOS 5 var utgitt, ble notifikasjonene levert i et modalvindu og kunne ikke sees etter at de ble avvist. Med iOS 5 introduserte Apple «Notification Center», som lar brukerne se en historie med varsler. Brukeren kan trykke på et varsel for å åpne den tilhørende appen, eller slette meldingen. Meldinger leveres nå i bannere som vises kort øverst på skjermen. Hvis en bruker tapper et mottatt varsel, vil programmet som sendte varslet bli åpnet.

Tilgjengelighet

iOS tilbyr nå ulike tilgjengelighetsfunksjoner for å hjelpe brukere med syns- og hørselsforstyrrelser. En viktig funksjon, VoiceOver, gir muligheten for stemmeavlesning på skjermen, inkludert kontekstuelle knapper, ikoner, koblinger, og lar brukeren navigere operativsystemet gjennom bevegelser. Et eksempel er å holde opp din iPhone for å ta et bilde, hvor VoiceOver kan beskrive fotografiet. En annen tilpasning tilgjengelig for iPhone-produkter, inkluderer batterisporing og justerbare lydinnstillinger for forskjellige miljøer. Apple har også gjort videre utviklinger som blir lansert i deres nye utgivelser.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *