Elektriske enheter

Sjekk det elektriske månedlig!

Boligene våre er proppfulle av elektriske duppeditter og alt fra varmeovner til vaskemaskiner som er koblet til det elektriske anlegget. Som boligeier eller leietaker, så er det viktig å ha et forhold til det elektriske i boligen og å sjekke at alt er i orden med jevne mellomrom. Noen få ganger kommer kanskje nettselskapet på inspeksjon for å sjekke at anlegget er i orden, men i det daglige så har du ansvaret selv.

Hvis det oppstår feil i det elektriske anlegget, så kan dette medføre både skader på boligen i form av brann eller enda verre – at mennesker kommer til skade. Det er viktig å ha respekt for elektrisitet og forstå at dette både er noe du må sjekke at er i orden, men samtidig forså at det ikke er noe du skal endre på eller prøve å fikse som amatør (uten den nødvendige kompetansen som elektrikeren har).

Mer belastning på det elektriske anlegget med flere duppeditter

Det elektriske anlegget i norske boliger blir stadig mer komplekst, og det er flere og flere duppeditter som kobles til stikkontaktene rundt om i landet. Det fører med seg både en økt risiko for feil med selve produktet du kobler til, og utfordringer i de eksisterende ledningene og kontaktene. Et skrekkeksempel på produkter med feil er faktisk ikke en billig, kinesisk mobillader, men radioen Pinell Go – som fortsetter å begynne å brenne i norske hjem.

Men også det eksisterende nettet belastes når du kobler til flere ting som trekker strøm, og kanskje kobler opp flere enheter med skjøteledninger til en kontakt. Hvis du er heldig, så er det bare én sikring som slår ut. Dette er definitivt noe du bør sjekke med jevne mellomrom. Koble fra unødvendig elektronikk og ladere som ikke er i bruk. Prøv også å rydde opp i bruk av skjøteledninger som kan føre til overbelastning.

Sjekk av sikringsskapet

Sikringsskapet er selve hjertet i det elektriske anlegget. Som boligeier eller leietaker må du vite hvor dette er og sjekke det med jevne mellomrom. Tidligere har det skjedd naturlig når du har lest av strømmen, men med automatiske målere må du lage deg en ny rutine med å ta en titt i skapet. Hvis du opplever at sikringer slår ut er det selvfølgelig i sikringsskapet du må bytte eller sette tilbake sikringen for å få tilbake strømmen.

Hvis det skjer ofte at sikringene slår ut, bør du virkelig får hjelp av en elektriker og ta en grundig sjekk av anlegget. En annen ting du finner i sikringsskapet i nyere boliger, er en jordfeilbryter som slår ut hvis det blir kortslutning i noe utstyr koblet til anlegget. Dette er en svært nyttig funksjon som du bør vurdere hvis du ikke har det. Hvis du oppdager svimerker eller at det lukter brent i sikringsskapet, bør du kontakte elektriker.

Hjelp av elektriker

Hvis du har et elektrisk anlegg som begynner å bli noen år gammelt, kan det være en svært god investering å få en elektriker å gå over det og se etter feil. Ja, elektrikere er svært dyre i Norge, men det kan være en veldig fornuftig investering og til og med en livsforsikring. En elektriker kan vurdere om det er noe som må skiftes ut og for eksempel bruke varmekamera for å finne feil.

Det som kan være spesielt aktuelt å utbedre i eldre elektriske anlegg, er sikringsskapet og manglende stikkontakter. I nye boliger må det for eksempel monteres en rekke stikkontakter sammen med tilkobling for TV, da det er bruk for mange kontakter for å unngå bruk av skjøteledninger. Husk at du som privatperson aldri skal prøve å reparere eller gjøre endringer på det elektriske anlegget selv. Det kan være svært farlig både når du gjør det, og i ettertid.

For deg med elbil

Det er mange som har elbil i 2019. Dette er en helt ny utfordring for det elektriske anlegget, med svært høy belastning ved ladning. Det er viktig å følge anvisningene fra leverandøren av bilen, og montere en godkjent lader for elbil. Det er i noen tilfeller mulig å lade elbil med vanlig ledning til stikkontakt, men det bør kun gjøres under oppsyn. Sjekk også bilens ladekabler for skader med jevne mellomrom, slik at du vet at den er trygg.

Noen avsluttende tips

Det elektriske anlegget er kanskje ikke det mest spennende i boligen. Det er imidlertid viktig at det er i orden, både for komforten i det daglige, men også for at boligen skal være sikker og trygg. Gjør det til en vane å sjekke det elektrisk anlegget hver måned, og utbedre feil du finner så raskt som mulig. Dette er en rimelig forsikring mot brann og skader fra feil på det elektriske anlegget i boligen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *