Firefox vs. Chrome

Mozilla Firefox ble første gang sluppet på markedet i 2002. Den steg raskt i popularitet som en utfordrer til Internet Explorer (IE), mye fordi den var mer oversiktlig og raskere. Man kunne også åpne flere faner samtidig, noe IE manglet. Nettleseren er basert på bruken av åpen kildekode, og det finnes tusenvis av utvidelser – det vil si små ekstraprogram som kan forbedre nettleseren. Mozilla-nettverket er en ikke-profitt organisasjon som har som formål å produsere gratis programvare av høy kvalitet.

Google Chrome kom på markedet i 2008 og ble raskt et populært alternativ til både Firefox og IE. Den er enkel å bruke, oversiktlig og lar deg lett åpne nye faner i samme nettleser, eller dra de over til et separat vindu. At Google er integrert i nettleseren gjør det også lett å veksle mellom ulike Gmail-kontoer og Google-apper. Tenk bare på hvor ofte man bruker populære funksjoner som YouTube eller Google Maps.

Design

Mozilla Firefox gjør det bra når det kommer til design og brukervennlighet. Dette inkluderer enn større «tilbake-knapp» enn Chrome, tilpassbare menylinjer og enklere innstillingsalternativer. Nettleseren ser relativt lik ut som Chrome, med en noe mer fremhevet og tydeligere ramme rundt nettleseren. Den har også en dobbel-søkefunksjon i adressevinduet som gjør at man kan gå direkte til kjente nettsider. Firefox tilbyr også mulighet til å endre temaer, farger og fonter, en funksjon den tidligere manglet.

Google Chrome har også et ganske flott design. Få valgmuligheter gjør at det er enkelt å navigere seg rundt. Det er enkelt å åpne nye faner, samt å veksle mellom faner hurtig. På den annen side er det et minus at dersom man lukker nettleseren ved en feiltakelse, tar den med seg alle fanene man har oppe. Som med Firefox, viser Chrome automatisk de nylige sidene man har vært på, som gjør det raskere.

Hastighet

Firefox hevder selv at den kan åpne nye faner raskere enn Chrome, samt at den bruker 30 % mindre RAM, derav tar den mindre av PC-ens kapasitet. Business Insider har gjennomført hastighetstester som viser at Firefox faktisk bruker mer RAM enn Chrome, og derav tar mer av PC-ens kapasitet enn Chrome. At denne tester ble utført på både Windows og Mac styrker funnene. Firefox kan likevel i blant laste opp sider raskere enn Chrome, men kun med noen få millisekunder.

Andre tester viser en relativ lik hastighet for begge nettleserne, og dette endrer seg litt fra år til år. Chrome viser seg i blant å bruke mye RAM, særlig hvis man har mange utvidelser slått på. Variasjoner i ulike PC-ers spesifikasjoner kan også påvirke nettleserens hastighet. Uansett om man bruker Chrome eller Firefox er ikke forskjellene betydelige store på hastighet, men at Firefox bruker 30 % mindre RAM er høyst tvilsomt skal man tro en rekke tester.

Personvern og sikkerhet

Når det kommer til personvern, har Firefox en liten fordel ved at man kan velge å forhindre markedsførere fra å selge brukerhistorien din videre. Dette kan gi mindre målrettet reklame og raskere opplasting av nettlesere. Chrome har på sin side blitt kritisert for å selge unna mye info om den enkelte bruker til markedsførere, noe som kan være både frustrerende på sider som Facebook, men også gi mindre personvern. Denne type info inkluderer søkehistorie, lokasjon og brukerdata.

Chrome er likevel kjent for å være en relativ trygg nettleser, ikke overaskende ettersom det drives at det største internettfirmaet. Firefox har muligens en del mer sikkerhetshull som er avhengig av brukeres tilbakemeldinger, mens Chrome gir automatiske sikkerhetsoppdateringer. Chromes dominerende posisjon i markedet gjør at den tilbyr en trygg brukeropplevelse, som å advare mot mulige virus og malware når man surfer, og derav scorer høyt på å oppdage potensielle trusler. I tillegg synkroniseres nettleseren med de fleste anti-virus program.

Tillegg og utvidelser

Det er mulig å kjøpe tillegg og utvidelser for både Mozilla Firefox og Google Chrome. Blant annet finnes det nyttige verktøy som kan forbedre brukeropplevelsen av begge nettleserne. I blant finnes kanskje en type utvidelser kun i den ene nettleseren. Firefox scorer høyt på at den har en integrert skjermbilde-funksjon som det enkelt å ta skjermbilder, samt innebygde utvidelser som gjør det mindre nødvendig med tredje-parti utvidelser og apper. Dette sparer brukeren derfor både tid, og gir økt trygghet.

Google Chrome sin store fordel

Dersom man liker å ha muligheten til å sammenkoble flere enheter, er Google Chrome et soleklart valg. Mozilla Firefox har nemlig ikke denne funksjonen. Med Google Chrome er det f. eks. mulig å søke opp en YouTube-video i nettleseren på datamaskinen, for så å spille den av på en smart-TV som har YouTube installert. Man kan også få opp Netflix på TV-en, eller vise hele sider fra Chrome nettleseren. Dette er ikke mulig med Firefox, noe som trekker ned.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *