Ukens app-tips

VPN fra Private Internet Access

Denne uken skal vi se på en app som gir deg VPN på telefonen, fra leverandøren Private Internet Access. Det finnes en mengde ulike apper og løsninger for VPN, men Private Internet Access er en av de største. Da kan du spørre deg hva VPN egentlig er og hva du skal bruke det til? Vi skal gå gjennom det i litt mer detalj videre, men kort fortalt anonymiserer det hvem du er på internett.

Det kan være at du ikke ønsker å bli sporet på nett. Med en VPN-tjeneste vil ikke nettsidene du besøker kunne se fra hvilket land eller IP-adresse du kommer fra. I tillegg vil det åpne for at du benytter tjenester som er låst på ulike måter. Et klassisk eksempel er at du kan få tilgang til amerikansk innhold på for eksempel Netflix, men en VPN-tjeneste kan også benyttes for eksempel for å se på NRK i utlandet.

Hvorfor trenger du en VPN-app?

Vi skal nå gå litt mer i detalj rundt hvorfor du trenger en VPN-app. Et viktig argument for mange er at du med en VPN-tjeneste kan være anonym på internett. All vår aktivitet på nettet blir i noen grad overvåket, og det er mange som ikke er komfortable med at både leverandøren av mobildata og nettstedene de besøker har tilgang til mye informasjon om IP-adresse, hvor de er og andre data om brukeren som person.

Et annet svært vanlig bruksområde for VPN-tjenester er å omgå geografiske begrensninger på internett. Det er vanlig at tjenester som Netflix tilbyr ulikt innehold i ulike land, oftest begrunnet med ulike rettigheter i ulike områder. Med en VPN-tjeneste kan du gi nettstedet eller tjenesten du besøker inntrykk av at du er i for eksempel USA, og på den måten låse opp mye innehold. Omvendt kan du på reise gi inntrykk av at du fortsatt er i Norge.

Slik fungerer VPN

VPN betyr Virtual Private Network og brukes av mange selskaper for å som navnet tilsier lage et lukket nettverk som du kan få tilgang til på avstand. En ansatt kan koble seg opp med en VPN-klient og benytte applikasjoner som selskapet vanligvis bare gir tilgang til fra interne nettverk. Dette er bygget opp ved at den ansatte har en VPN-klient på sin enhet og så kobler seg opp mot selskapet via en VPN-tunnel.

For privat bruk fungerer VPN tilsvarende. Du installerer en lokal klient – som VPN-appen fra Private Internet Access – på telefonen og kobler deg opp mot en tjeneste som lager en kryptert og sikker tunnel mellom telefonen med appen og sentrale servere. Derifra rutes trafikken videre til servere et helt annet sted i verden og ut på det åpne nettet igjen, og videre til nettstedet eller tjenesten du besøker. Det er nå umulig å se hvor du befinner deg.

Om VPN fra Private Internet Access

Private Internet Access er som nevnt en av de aller største leverandørene av VPN-tjenester, med servere i 33 ulike land. Det bør altså ikke være noe problem å finne det landet du ønsker å benytte deg av i tilfelle du prøver å unngå geografiske begrensninger. Private Internet Access tilbyr også apper til både iOS og Android, i tillegg til muligheten for å benytte tjenesten fra både Windows- og Apple-enheter. Alt på én plass!

Prisen for tjenesten er fra 6,95 dollar per måned og helt ned til 2,91 dollar per måned hvis du kjøper tilgang i to år. Med dagens valutakurs tilsvarer det under en kaffekopp i måneden. Prisen er altså svært overkommelig, og det kan være greit å betale litt for å få en seriøs og stabil leverandør. Det finnes noen gratis eller billige løsninger tilgjengelige, men du bør være forsiktig med de og tenke nøye over hvem du overlater dataen din til.

Lovlighet

Det er ikke ulovlig å benytte seg av en VPN-tjeneste. Å omgå geografiske begrensninger hos for eksempel Netflix er vanligvis ikke tillatt av leverandøren, og du kan risikere at kjente IP-adresser tilhørende VPN-leverandører blokkeres. For øvrig gjelder selvfølgelig alle vanlige lover. Hvis noe er ulovlig uten VPN, er det selvfølgelig det med VPN også. Bare fordi risikoen for å bli tatt muligens blir noe lavere med en VPN-tjeneste, betyr det ikke at alt er lov.

Noen avsluttende tips

En VPN-app kan altså være smart for mange. Det kan være en liten oppvåkning å surfe på nettet og legge merke til hvordan tidligere besøk på ulike nettsider ikke lenger «hjemsøker» deg videre på andre nettsteder. En annen ting du kan være observant på i forbindelse med dette, er hva du tillater av cookies fra nettsteder. En ting du heller ikke skal glemme er at VPN gir en helt annen sikkerhet på åpne nettverk som flyplasser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *