Unngår du skyfellene

Online backup – slik unngår du skyfellene

I dag skjer det meste i skyen, og det er mange som ikke har noen lokal lagring av filer og bilder lenger. På mange måter er dette en god utvikling, da du unngår all risiko for at data blir borte lokalt – enten mistet ved en feil eller ødelagt i for eksempel brann eller ved tap av mobilen. Men du bør passe på å velge en skytjeneste for lagring og backup som passer ditt behov.

Vi skal gå gjennom noen ulike temaer videre. Først skal vi se på at det å velge leverandør er et langsiktig valg, og det å bruke flere leverandører eller bytte leverandør kan være problematisk. Etter det skal vi se på sikkerhet og pris, noe du også bør vurdere opp mot hvilke behov du har. Og til slutt så skal vi se på hvordan du bør vurdere lagring og backup fra dine mobile enheter.

Velge leverandør – et langsiktig valg

Vi tar flere bilder enn noensinne og skaper mer data for hver dag som går. Det betyr også at når vi laster opp og lager en backup av data i skyen, blir det mer og mer omfattende for hver dag som går. Det å bytte leverandør i fremtiden er ikke nødvendigvis helt lett. Forhåpentligvis blir det litt lettere med regler for dataportabilitet i GDPR, men det er langt fra sikkert at det skjer raskt.

Det første du må spørre deg om når du velger leverandør av backup i skyen, er om leverandøren du velger vil være på markedet om fem eller ti år, og om du kan se for deg å være kunde da. Tenk over om løsningene og tjenestene passer, og sjekk historikken og eventuelle fremtidige planer som leverandøren har. Det kan lønne seg å velge en relativt etablert leverandør som du vet vil være på markedet i fremtiden.

Sikkerhet

Sikkerhet er selvfølgelig svært viktig når du skal lagre dine data i skyen hos en leverandør. Store leverandører av lagring – som Google, Apple og Dropbox – har gode sikkerhetsrutiner, men også mindre leverandører kan tilby god sikkerhet. Ofte er det faktisk brukeren selv som er det svakeste punktet, og det er viktig å bruke for eksempel SMS-kode ved innlogging hvis dette er mulig. Pass på å bruke gode passord på alle tjenester der du lagrer data.

Et annet aspekt ved sikkerhet er hvor selskapet lagrer data. De store aktørene lagrer vanligvis data på servere enten i Europa eller USA. Men det finnes også leverandører som lagrer data utelukkende i Norge, som for eksempel Jottacloud som er en etablert norsk leverandør av skylagring. Du må selvfølgelig gjøre en individuell vurdering av hvor viktig dette er, for noen er det likegyldig hvor lagringen skjer, mens for andre kan det være svært viktig.

Pris og betingelser

Konkurransen på markedet for skylagring er relativt tøff, og forskjeller i pris for en normal bruker vil ikke være veldig store. Du bør selvfølgelig sette deg inn i prising av tjenesten og ta høyde for hvorvidt du har helt spesielle behov som lagring av ekstremt store mengder data. Men pris bør altså sjelden være en avgjørende faktor. Betalingsfrekvens kan dog være greit å se på, ofte er det penger å spare på å betale årlig.

Viktigere enn pris, er å sjekke at tjenestens betingelser som for eksempel lagringsplass, spesielle funksjoner for bilder og lignende, er tilpasset det du trenger. Her kan det være store forskjeller mellom for eksempel leverandører av bare lagring som Jottacloud sammenlignet med for eksempel Google, som nylig har samlet sin tjeneste for skylagring med andre funksjoner i noe de kaller Google One. Ta også gjerne en titt på hvor mange brukere og enheter som kan benyttes.

Mobile enheter og økosystem

På noen måter skulle kanskje temaet mobile enheter kommet først. I en verden som er stadig mer «mobile first» kan det være at du allerede har mer eller mindre låst deg til en leverandør – enten Google eller Apple. Og hvis du har investert tungt i produkter med enten Googles Android eller Apples iOS, er det et naturlig valg å velge skylagring fra den samme leverandøren. Da får du en sømløs opplevelse som du kjenner fra før.

Noen avsluttende tips

Et godt avsluttende tips kan være å prøve å holde seg til én leverandør. Hvis du ikke har helt spesielle krav til redundans med lagring to steder, vil det fort bli problematisk å holde styr på lagring på flere tjenester samtidig. Med de store mengdene data som vi skaper hver dag, så vil det være mer enn nok å holde kontroll over en tjeneste. Og til slutt – pass på at automatisk backup er aktivert på alle enheter!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *