World Backup Day

En gang for lenge, lenge siden – i 2005 – var det et selskap som het Maxtor som produserte harddisker. De fikk den lysende idéen om å lansere World Backup Month, slik at alle skulle kjøpe flere harddisker og leve lykkelig i alle sine dager. Slik går i hvert fall sagnet. World Backup Month ble etter hvert inspirasjonen til World Backup Day, lansert i 2011 av Ismail Jadun, som avholdes hvert år den 31. mars. Datoen ble valgt for å virkelig få beskjeden inn i hodene til folk, om viktigheten av å ta sikkerhetskopier av viktige dokumenter, bilder av hundevalper og lekende barn – og alt annet som kan gå tapt for evig hvis eller når datamaskinen krasjer første april, og du virkelig har blitt narret.

  • En dag viet til å ta backup av data
  • Unngå å miste uerstattelige bilder
  • Ta vare på viktige dokumenter

Sikkerheten rundt skylagring

Hvordan folk velger å ta sikkerhetskopier av dokumenter/bilder er svært individuelt. Enkelte lener seg tungt på, de etter hvert mange, tilbyderne av skylagring. Andre foretrekker eksterne harddisker eller minnekort. Mulighetene er mange, men hva passer best for deg? Og hva er egentlig best? La oss ta en titt. Skylagring er desidert den mest populære løsningen for tiden, siden de fleste mobile enheter automatisk lagrer bilder og dokumenter i «skyen». Mange er usikre på sikkerheten rundt dette siden skyen ikke er et magisk sted, men snarere en harddisk som befinner seg på et annet sted. Denne er selvsagt koblet til internett for at den skal fungere, og er derfor mulig å bryte seg inn i for hackere. Er dette derimot et reelt problem for folk flest?

Data kan bli stjålet på flere måter i forbindelse med skylagring. Den kan bli avskåret på vei til serveren og harddisken til serveren kan bli stjålet i et innbrudd. Passordbeskyttelse er som regel greit nok, men beskytter lite mot data som blir snappet opp underveis eller hvis noen fysisk stjeler harddisken det er lagret på. Derfor er det viktig å skifte passord ofte, og å unngå å bruke helt vanlige ord når passordet skal velges. Gjør man det, er det enkelt for hackere å benytte et program som kjører gjennom ordboken på noen sekunder og på den måten får tilgang til dine data. Velger du et passord som består av en romslig rekke tilfeldig valgte små og store bokstaver, tall og tegn, har du gjort det så trygt du kan uten kryptering.

Kryptering både på egne harddisker og i skyen

Det neste skrittet er å kryptere dataene dine før de sendes til skylagring. Dette gjøres heldigvis helt automatisk av de vanligste programtilbyderne, så her skulle du være trygg. Det kan derimot være lurt å sjekke opp i om dataen lagres i kryptert format, eller om den de-krypteres på andre siden og lagres som vanlige passordbeskyttede data. Den vanligste måten, med god margin, folk blir frastjålet data eller personlig informasjon på, er ved at hackeren skaper en personlig forbindelse med offeret sitt – gjerne ved hjelp at sosiale medier eller e-post – for så å lure fra dem informasjonen de ønsker. Det har også i senere tid vært en del tilfeller der samboere og ektefeller har tatt opp store lån i partnerens navn, fordi de har sett passordet deres.

Lagring på egne eksterne enheter kan også være et godt alternativ for både hjemmebrukere og bedrifter, bare husk på at skulle huset eller kontoret brenne ned er dataene tapt hvis det eksterne lagringsmediet befinner seg i samme bygg som enheten den sikkerhetskopierer. En brannsikkert skap vil som regel være nok for å forhindre at dette skjer, men ta en prat med produsenten slik at du er sikker på at det tåler en skikkelig brann. Eksterne lagringsenheter kan være harddisker, minnekort, USB-pinner eller Thunderbolt-utstyr. Det kan selvsagt irritere enkelte å måtte ha eksterne enheter liggende bare for sikkerhetskopier, men med tanke på hvor mange mobiltelefoner som mistes og laptoper som krasjer eller blir stjålet, er det en liten pris å betale for å slippe å miste verdifulle minner og dokumenter.

Lag rutiner

Enten du driver et selskap eller er ansatt i et, kan det være greit å tenke over hvordan lagring av kundelister, fakturaer, lageroversikter og andre viktige dokumenter lagres. Ta en prat med sjefen, eller deg selv hvis du driver eget selskap, og gjør noen vurderinger rundt deres rutiner på sikkerhetskopiering og lagring av data – gjerne på World Backup Day. Har dere ikke stabile og daglige rutiner på slikt, er det på høy tid å få dette på plass før det går galt. Det kan ta litt tid å lage rutiner, men det er helt klart verdt det. Det er vanlig at det dukker opp diverse salg og tilbud på både skylagring, harddisker og minnekort i forbindelse med World Backup Day, så det er gjerne like greit å sette i gang!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *